SOLLICITATIETIPS


Home
Vacatures
Jobagent
Organisaties
Loopbaancentrum
Sollicitatietips
Werk & Inkomen
Een nieuwe baan
Opleidingen & stages
Actueel
Links
Service
Voor werkgevers
gebruikersnaam:wachtwoord

Loopbaancentrum / Sollicitatietips / Hoe schrijf ik een goede sollicitatiebrief?

(27-10-2005)

Je hebt een vacature gevonden die je aanspreekt bij een organisatie waar je graag wilt werken. Dan wil je de betreffende organisatie natuurlijk laten weten dat je genteresseerd bent. Sterker nog: je wilt de werkgever duidelijk maken dat je de meest geschikte kandidaat bent voor de functie. Dit bereik je met een goede sollicitatiebrief en een goed cv.

In een sollicitatiebrief laat je de werkgever weten waarom je zo graag die functie wilt vervullen of bij die organisatie wilt werken. Uit je cv moet vervolgens blijken dat je geschikt bent voor de functie.
Het maakt voor de inhoud van je brief niet uit of je deze verstuurd via de post of via e-mail: een sollicitatie bestaat in de regel uit drie gedeelten:

Aanhef en opening
Begin altijd beleefd met 'Geachte heer/mevrouw', tenzij je de geadresseerde kent of de toon van de vacature zo informeel is dat je dit niet passend vindt. Let op: met 'geachte' maak je nooit een slechte indruk, met een andere aanhef misschien wel.
Vertel in de eerste alinea hoe je aan de vacature bent gekomen en stip kort aan waarom je genteresseerd bent in de functie.

Motivatie
Vertel wat je specifiek aantrekkelijk vindt aan de functie of de organisatie en geef kort aan waarom je denkt dat jij hiervoor de aangewezen kandidaat bent.

Afsluiting
Het is gebruikelijk om af te sluiten met het aanbod om je sollicitatie in een gesprek toe te lichten. Beindig je brief tenslotte net zo beleefd als je bent begonnen, dus 'Hoogachtend' of 'Met vriendelijke groet'.

Tips:
De brief moet (uitgeprint) niet langer zijn dan n A4
Controleer de brief goed op taal- en spelfouten of laat een ander dit doen
Bekijk het voorbeeld

<< Terug naar het overzicht


Powered by Jobsrepublic | Copyright 2000-2018 | Privacy Protocol